REŠITE SE URASLOG NOKTA: Ne treba vam stručnjak, pratite ovih 7 lakih koraka

Urastao nokat na nožnim prstima može biti veoma bolan i neugodan problem, a pogađa svaku petu osobu.

Ovo je uputstvo koje će vam pomoći da rešite taj problem bez intervencije lekara:

– Potopite stopala u vruću vodu – što toplija bila voda, to će biti bolje. Držite noge u vodi 15 minuta do pola sata barem dvaput dnevno. Potom isperite stopala antibakterijskim sapunima.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

– Nakon ispiranja dobro osušite noge čistim peškirom, a potom posecite nokte na nogama. Potrudite se da ih sečete ravno, jer oblo odrezani nokti povećavaju opasnost od urastanja u kožu i najčešći su uzrok urastanja noktiju na nožnim prstima.

– Sterilnom iglom podignite urasli nokat od mesa i pažljivo postavite vaticu u međuprostor. Budite strpljivi i nemojte da gurate prejako. Postavite vaticu ispod uraslog nokta kako biste sprečili iritaciju i infekciju prsta, a zatim ceo prst zamotajte gazom. Setite se da će taj prst biti u kontaktu s drugim prstima unutar čarape i cipele tokom dana i da će doći do neminovnog znojenja.

– Infekciju prsta prepoznaćete po promeni boje na ovom delu tela – u bojama od izrazito crvene do tamno plave boje. Primetite li infekciju prsta ili gnoj, najbolje je obratiti se lekaru koji će vam prepisati odgovarajući lek.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

– Neka vaše noge dišu. Nemojte nositi čarape i cipele kada ste kod kuće i to nije potrebno.

– Redovito proveravajte situaciju s noktom, a barem jednom dnevno menjajte vaticu ispod nokta. Održavate li higijenu noktiju na ovaj način, problem s uraslim noktom trebalo bi da nestane za nekoliko nedelja, kada će vam izrasti nov i zdrav nokat.

SAVET PLUS: Upalu uraslog nokta možete sprečiti na sledeći način: Krišku limuna stavite na oštećeni nokat pa ga zamotajte gazom i ostavite da deluje preko noći. Kiselina limuna pomoći će vam da se borite protiv infekcije.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

(zadovoljna)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: