DESERT KOJI ĆETE OBOŽAVATI: Čaroban puding koji USPORAVA STARENJE i ubrzava rad mozga!

Avokadu je izuzetno dobar za zdravlje i ukoliko naučite recept za ukusan dezert koji ih sadrži – vaša cela porodica će vas prosto obožavati!

Puding od čokolade i avokada je vrlo ukusan i vrlo lak za pravljenje!

Avokado podržava sposobnost tela da apsorbuje hranljive materije koje razlažu mast od drugog voća i povrća, poput luteina, alfa i beta karotina.

Ima moćna antigljivična i antibakterijska svojstva koja pospešuju imuni sistem i bogat je amino kiselinom lecitinom koji sprečava gojenje, preopterećenje jetre i pospešuje rad mozga.

Ovo voće sadrži dosta biljnih sterola, poput beta sitosterola koji ima snažno antiestrogensko svojstvo. Oni sprečavaju receptore estrogena u ćelijama i snižavaju količinu apsorbovanog estrogena, te povećavaju nivoe progesterona kod žena i testosterona kod muškaraca.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Avokado takođe sprečava starenje zbog materija u mesu i ulju koje sprečavaju oštećenje od strane slobodnih radikala. Oni ulaze duboko u strukturu ćelija i mitohondrije, te stimulišu proizvodnju energije podržavajući tako telesne funkcije.

Uloga mitohondrija je ključna u borbi protiv slobodnih radikala. Ova centralna jedinjenja ćelija stvaraju većinu energije za ćelije od hranljivih materija ali takođe i generišu nestabilne hemikalije koje dovode do oštećenja mitohondrija i drugih sastavnih delova ćelije.
Zbog toga ovo ima direktan uticaj na starenje. Naučnici su, pak, pronašli da je ulje avokada čudo koje može obrnuti taj proces!

Dr Kristijan Kortez-Roho koji predvodi studiju navodi: “avokadovo ulje prouzrokuje ubrzanu respiracju mitohondrija, što ukazuje na to korišćenje nutrijenata za produkciju energije za ćelijske funkcije ostaje efikasno čak i u slučaju da je ćelija napadnuta od strane slobodnih radikala i da mitohondrija može proizvesti malu količinu bezopasnih radikala.”

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Avokado takođe sadrži dosta sirove masti i hranljive materije poput:

– Kalcijuma

– Gvožđa

– Magnezijuma

– Vlakana

– Kalijuma

– Folne kiseline

– Sodijuma- Bora

– Vitamina E

– B vitamina

Puding od avokada i čokolade

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Sastojci:

3 velika, zrela avokada

3-6 kašika kokosovog mleka

2 kašičice kokosovog ulja

1 kašičica ekstrakta vanile

1/4 šolje kakao praha

2 kašike sirovog meda

Uputstvo:

U blenderu pomešajte avokado, kokosovo mleko, vanilu, kakao prah i blendirajte ih na minut. Dezert držite u frižideru pola sata i uživajte!

Foto: pixabay
Foto: pixabay

(Webtribune)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: