ŽELITE DA IMATE SREĆAN DAN? Važno je da OVO uradite pre spavanja i nakon buđenja!

Mnoga naučna israživanja pokazala su da ono što radimo u prvih 15 minuta nakon buđenja bitno određuje kako ćemo provesti ostatak dana. U skladu sa tim, osobe koje su jutarnji tipovi spadaju u srećnije, manje depresivne, a po nekim rezultatima čak i lepše od onih koji navlače prekrivač preko glave kada čuju alarm, posežu za snooze opcijom ili spavaju do podneva. Studije pokazuju da oni koji se svakog jutra bude sa osmehom, spremni da iskoriste dan, imaju tendenciju da budu zdraviji i da žive duže.

Ukoliko se pitate šta bi trebalo da uradite da od osobe koja je mrzovoljna sve dok ne popije dve šoljice kafe postanete jutarnji tip, u američkom časopisu Business Insider nedavno je objavljeno istraživanje koje daje odgovor na ovo pitanje, a sastoji se od pet lakih koraka:

Isključite elektronske uređaje

Ukoliko imate običaj da pre spavanja gledate televiziju ili da koristite telefon, promenite ovu naviku. Elektronski uređaji emituju svetlost koja nam ne dopušta da zaspimo i loše utiče na kvalitet našeg sna. Zbog toga se preporučuje čitanje knjige pre spavanja.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Ne navlačite zavese u spavaćoj sobi

Sunčeva svetlost utiče na naš mozak baš kao i mrak. Dok nas svetlost razbuđuje, mrak šalje signale našem mozgu da bi trebalo da spava. Zato se navlačenje zavesa i zamračivanje spavaće sobe ne preporučuje.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Vodite računa o unosu alkohola

Opijanje pre spavanja se ne preporučuje ukoliko želite da se probudite sa elanom. Alkohol loše utiče na naš san, a ukoliko vam se i dogodi noćno pijanstvo, popite dve čaše vode pre odlaska u krevet.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Redovno vežbajte

Sva naučna istraživanja koja su se bavila vezom između mentalnog i telesnog zdravlja pokazala su da ljudi koji vežbaju oko dva i po sata nedeljno bolje spavaju od onih koji nisu fizički aktivni.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Uživajte u prvoj kafi

Nemojte nigde žuriti nakon ustajanja već dajte sebi vremena da u miru popijete prvu jutarnju kafu. Neka to budu 15 minuta uživanja tokom kojih nećete razmišljati o obavezama koje bi trebalo da ispunite tog dana.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

(injournal)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: